preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Raspored zvonjenja

         Prva smjena

       1.   7.10-7.55

       2.   8.00-8.45

       3.   8.50-9.30

             VELIKI ODMOR

       4.  9.50-10.35

       5.  10.40-11.25

       6.  11.30-12.15

       7.  12.20.13.00        

       Druga smjena

      1.   13.10-13.55

      2.   14.00-14.45

      3.   14.50-15.30

             VELIKI ODMOR

      4.   15.50-16.35

      5.   16.40-17.25

      6.   17.30-18.15

      7.   18.20-19.00

Završni radovi

  

Školska knjižnica

   Ponedjeljak, srijeda, petak

           od 8 do 14 sati

      Utorak od 12 do 18 sati

    

   Četvrtak od 12 do 18 sati

Javni mediji

         

      

     

      

Arhiva naših vijesti

Zanimljivosti

Korisni linkovi

      

      

      

      

              

       

       

       

 

Naslovnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Consumer Classroom međuškolsko natjecanje za učenike 2016.-2017.
Autor: Administrator , 14. 1. 2017.

Natjecanje otvoreno za srednje škole (učenike od 12 do 18 godina starosti ) iz cijele Europske unije od 10. listopada 2016. do 17. ožujka 2017., ponoć (srednjoeuropsko vrijeme). Sudjelujte u našem četvrtom izdanju među školskog natjecanja: Pametni potrošači energije.

Koji su najbitniji datumi  Međuškolskog natjecanja?

Prijava projektnog tima i predaja projekta: od 10. listopada 2016. do 17. ožujka 2017.Prijedlog užeg izbora stručnog žirija:  od 21. ožujka do 7. travnja 2017. Glasanje za uži krug najboljih među školskih projekata: od 17. travnja do 26. travnja 2017. Proglašenje rezultata i pobjednika natjecanja: 12. svibnja 2017.


Počnite odmah! Idite na http://www.consumerclassroom.eu/hr/me%C4%91u-%C5%A1kolski-projekti i pridružite se Među školskom natjecanju!

http://www.consumerclassroom.eu/hr/me%C4%91u%C5%A1kolsko-natjecanje-potro%C5%A1a%C4%8Dke-u%C4%8Dionice-2016-2017?utm_source=facebook&utm_campaign=FB+HR+ISC&utm_medium=cpc

U današnje vrijeme učenici su svjesni globalne borbe protiv klimatskih promjena i težnji za stvaranjem održivog okruženja. Mnogi su od njih pametni potrošači u borbi protiv tog svjetskog izazova te su naučili kako smanjiti količine otpada i štedjeti vodu. No jesu li svjesni utjecaja koji imaju kao potrošači energije?

Energija je posvuda! Zaista, u današnjem svijetu mladi ljudi neće postati pametni potrošači ako ne nauče kako poboljšati svoju potrošnju energije. To obuhvaća prijevozna sredstva kojima se koristimo (automobil vlak, bicikl, motocikl), način na koji se kod kuće borimo protiv hladnoće ili topline, kada u školi uključimo svjetla ili čak tijekom praznika kad se tuširamo ili uživamo u dugim kupkama. Energetska učinkovitost također ovisi o kućanskim uređajima koje odaberemo i, osobito kad je riječ o mladima, električnim uređajima (uključujući mobilne telefone, slušalice, tablete i računala).

Energetska unija i klimatska politika među glavnim su prioritetima Europske komisije. U veljači 2015. Europska komisija predstavila je Okvirnu strategiju za otpornu energetsku uniju s naprednom klimatskom politikom. U pogleda potrošača, ta strategija obuhvaća jasno i učinkovito zakonodavstvo o zaštiti prava potrošača, kao i reviziju Direktive o označavanju energetske učinkovitosti te novi radni plan Eco designa radi jednostavnog i slobodnog pristupa podacima u stvarnom vremenu i povijesnim podacima o potrošnji energije. Dugoročni cilj strategije 2050 Energy jest preobraziti energetski sustav (smanjenjem emisije stakleničkih plinova za 80 – 95 %).

Također nastoji ohrabriti potrošače omogućujući im bolju kontrolu i predviđanje troškova za energiju (čime pridonose zaštiti okoliša i štede novac) te povećanjem energetske sigurnosti kućnom opskrbom.

U tom se okviru tinejdžere nastoji poučiti da njihovo svakodnevno ponašanje utječe na potrošnju energije i još šire na globalnu održivu potrošnju te kako se boriti protiv klimatskih promjena.

Vježba za natjecanje

Ovaj će vas projekt odvesti izvan granica vaše učionice – imat ćete prilike surađivati s drugom europskom školom! Koristeći alate sa web stranice Učionice za potrošače moći ćete se  povezati s partnerskom školom iz Europe te dijeliti iskustvo interkulturalnog učenja.

Prednost internetske zajednice učitelja koji su dio Učionice za potrošače jest u stvaranju jakog i motiviranog tima! Svi za jednog i jedan za sve!

Zadatak će se sastojati od tri faze::

Uz vašu pomoć učenici će odrediti svoju ulogu u potrošnji energije, u borbi protiv klimatskih promjena i stvaranju održivih društava.

Zatim će učenici iz oba razreda morati iznijeti i odmjeriti svoje svakodnevno ponašanje kao potrošača energije u pogledu mobilnosti (npr. uporaba automobila njihovih roditelja), grijanja i hlađenja, toplinske izolacije, rasvjete, potrošnje vode (kupanje, pranje i vrtlarenje), energetske učinkovitosti kućnih uređaja i električnih uređaja (uključujući mobilne telefone, slušalice, tablete i računala) itd.

Nakon što utvrde svoj energetski otisak, učenici iz obaju razreda trebaju razmijeniti svoje radove i zajedno stvoriti Internetski komplet alata za potrošnju energije za mlade. Taj internetski alat trebaju izraditi učenici te bi trebao biti usmjeren na njihove dvojbe kako bi im pomogao u procjeni i poboljšanju vlastitog energetskog otiska. Ovo je jedinstvena prilika za poticanje kreativnosti!

Očekivane značajke Internetskog kompleta alata:

treba sadržavati Kalkulator potrošnje energije za mlade;
treba pružati konkretne savjete i mjere za poboljšanje energetskog otiska za mlade.

Očekivani formati Internetskog kompleta alata:

cjelokupni alat treba se nalaziti na internetskim stranicama;
to web-mjesto treba sadržavati najmanje tri od sljedećih navedenih formata:

kratki videozapis (najviše 3 min), uključujući snimljeno glumljenje uloga
infografika
fotoprezentacija
animacija
zvučni zapis
internetski upitnik

Budući da će vaši učenici surađivati s drugom državom, poželjno je da usporede svoje kulturne specifičnosti i pridaju posebnu pozornost uštedi troškova i kućnoj sigurnosti te da svoje nalaze/rezultate uključe u kontekst projekta.

Srdačno vas pozivamo da se pridružite našem natjecanju i svojim učenicima omogućite da predstave svoje ideje o pametnoj potrošnji energije te da pridonesu smanjenju klimatskih promjena i promicanju održivosti!

Koje su nagrade?

Prva nagrada:

Dvodnevno putovanje tima koji je radio na projektu u Bruxelles, prijestolnicu Europe, te osobito: posjet glavnim institucijama Europske unije. Pobjednički projekt biti će predstavljen na internetskim stranicama Učionice za potrošače.

Projekti izabrani u uži krug natjecanja:

Odabir jednog predmeta za opremanje učionice.

Nagrade za niže plasirane:

Počasno uvjerenje Europske komisije za sudjelovanje u natječaju.

Koji su najbitniji datumi  Međuškolskog natjecanja?

Prijava projektnog tima i predaja projekta: od 10. listopada 2016. do 17. ožujka 2017.

Prijedlog užeg izbora stručnog žirija:  od 21. ožujka do 7. travnja 2017.

Glasanje za uži krug najboljih među školskih projekata: od 17. travnja do 26. travnja 2017.

Proglašenje rezultata i pobjednika natjecanja: 12. svibnja 2017.

Počnite odmah!

Idite na http://www.consumerclassroom.eu/hr/me%C4%91u-%C5%A1kolski-projekti i pridružite se Među školskom natjecanju!

http://www.consumerclassroom.eu/hr/me%C4%91u%C5%A1kolsko-natjecanje-potro%C5%A1a%C4%8Dke-u%C4%8Dionice-2016-2017?utm_source=facebook&utm_campaign=FB+HR+ISC&utm_medium=cpc

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju